Din kundvagn
Inga produkter ligger i kundvagnen.
Pris: 0,00kr
Innehåll
Din kundvagn är tom!
Sök produkt
Produkter
Säkra kortbetalningar


Tips
         
   

trub


Vill du bli lite inspirerad, lära dig något nytt och få ett smycke till nästa "fest"? Titta på de här tipsen.
De är tänkta för dig som har lite erfarenhet av att arbeta med silverlera.
Har du gått en eller ett par kurser hos oss förstår du vad vi beskriver.
Lycka till!

   
   t1

Vackra, tjusiga, enkla eller dumma stenar? Det finns charm att hitta i närmaste grusgång.

b3


De flesta färgade ädelstenar, speciellt de som har lägre hårdhet än 7 på Mohs skala klarar inte de temperaturer som krävs för att bränna silverlera. D.v.s. minst 600° C.
De har ofta en liten inneslutning av något slag. (om de inte är helt perfekta stenar). Inneslutningen har ofta en annan utvidgningskoefficient än stenen och kommer därför att expandera mer eller mindre än stenen vid en temperaturförändring och då spricker stenen.
(Industriellt tillverkade stenar som till exempel Cubic Zirkonia har inte detta problem och klarar sig därför utmärkt.)
Men hur är det med stenar du hittar i naturen vid stränder eller på grusgångar? Granit i olika skepnader har en hårdhet som klarar bränningen.

Vi tog en sten som såg ut som en röd granit. Den hade lite gnister i sig, som vi inte visste om det skulle bli kvar efter bränningen. Men den såg väldigt homogen ut i sin struktur. Inga avvikande stråk som kunde vara något annat.

Vill du vara säker på att stenen inte spricker för dig och förstör ditt silverarbete lägger du den i ugnen nästa gång du bränner och täcker över den med lite värmetålig ull. Skulle den spricka så far inte bitarna omkring i ugnen. Använder du en liten snabb ugn låter du den komma upp i temperatur lite långsammare än vanligt och också svalna av sig själv.
Du kan också testa stenen med gaslåga på vanligt sätt, men du måste då ha skyddsglasögon och skyddande kläder och du måste hålla till där heta stenbitar kan få hoppa ut.

Notera att natursten kan ändra färg på grund av temperaturen.
Skulle du chansa på en ädlare sten som t.ex en ametist kan den bli vit efter bränningen. Är det en värdefull sten bör du fatta in den på traditonellt sätt efter att silvret är bränt.
Lycka till med ditt unika stensmycke!

t2

Under en vårpromenad kändes det spännande att få bevara en liten kvist med sina knoppar som ett vårminne. Efter att ha letat lite bland trädgrenarna så var det en som föreföll ha "rätt" form och storlek.
Väl hemma lades kvisten på självtork. Där fick den ligga i flera dagar. Detta för att fukten i kvisten inte senare skulle "smitta" av sig på silverpastan som kvisten skulle penslas med. Det skulle då finnas en risk att pastan inte skulle bli helt torr och små kratrar från fukt som förångades skulle uppstå vid bränningen.

Vid köksbordet kom verktygslådan för silverlera fram. Jag vill på mitt sätt ge en känsla av vad som var på gång med vårkvisten och omslöt, med hjälp av sprutan, en ljuslila cubic zirkonia med ett par tunna strängar silverlera så att stenen skulle sitta kvar i sin infattning.En annan cubic zirkonia monterades i en liten blomma gjord av silverlera. Infattningen av stenen i blomman gjordes med spruta som vanligt. För att vara säker på att dessa delar inte ändrade form under ett senare arbete, torkades och brändes de till silver.

Kvisten penslades i 5 omgångar med silverpasta. En kortända av kvisten lämnades öppen och penslades inte. Detta för att askan från kvisten skulle kunna försvinna ut under bränningen. Silverpastan fick torka ordentligt mellan gångerna. Så det tog ett par dagar innan alla lagren var målade. Upptill avslutades kvisten med ett upphäng i form av en ögla gjord med sprutan och samma sak vid sidan på kvisten.

Nu monterades de redan infattade och brända stenarna på de utvalda platserna med hjälp av mycket pasta. Det gäller att inte snåla här, men ändå inte låta det bli en klumpig infästning. Allt torkades i en grönsakstork. Den fick gå över natten för att jag ville känna mig säker på att silvret var torrt. Det fanns säkert fukt kvar i träet, men det fuktade inte av sig på "skalet" av silverpasta. Så var det dags för bränning. Som du vet så brinner kvisten upp och kvar har jag en "kvist" i rent silver. Sedan monterade jag silverkvisten till ett halsband med svarta onyxkulor (de finns här på vår hemsida), silverkulor (har vi också i sortimentet) och Softflex vajer. Här är resultatet. Du kan se halsbandet i galleriet.


t3

Ett roligt projekt.

b1


1. Tag en bit lätt formbart papper. Det kan vara från en dagstidning eller ett matt tunnare papper till en dataskrivare. Fukta papperet så att det är lätt att skrynkla till det till en form du gillar. Du kan vika det till en fjärilsform eller bara skapa en mängd av veck. Låt det torka lite så att det håller formen. Använd silverpastan att täcka en sida. Har du vridit papperet kanske du måste måla in båda sidorna. Låt det torka så att det är lagom att lägga på ett nytt lager. Upprepa detta tills du har en tjocklek som kan ge ett stadigt smycke. Det kanske behövas fyra eller fem lager.

2. Skall det bli ett hängsmycke gör du ett upphäng med leran och låter torka. Skall det bli en brosch gör du två upphäng.
När upphängen är torra pastar du fast dem och låter torka.

När du gör upphänget tänk på hur du vill hänga smycket. Skall det vara i en mockasnodd, silverkedja eller skall det monteras tillsammans med halvädelstenar. Storleken och formen på hänget anpassas till ditt val.

3. Vill du sätta en zirkon gör du ett säte för den med sprutan och monterar stenen. Låt nu smycket torka så att det klarar "spegelkontrollen" och sedan är det dags att bränna.

Papperet kommer nu att brinna bort och du får ett smycke i finsilver i den form ditt skrynklade papper hade. Sim-sala-bim.

Vill du ge vecken ett mer dramatiskt utseende kan du oxidera t.ex "dalarna" eller förgylla topparna.

Lycka till!br

Vi har ett stort sortiment brännbara stenar.
Stenar som Cubic Zirkonia är mycket användbara eftersom de kan brännas tillsammans med silverleran, både om du bränner med gaslåga eller i ugn. De klarar alltid bränningen, men några kan ändra färg. Har vi funnit att en viss färg kan ändra sig nämner vi det tillsammans med stenen.
Nästan ingen ändrar färg under 800°C utom svart, men över 800° grader sker det med några färger till. De kom ursprungligen till för att bli en kopia på diamant. Numera finns de i mängder av färger och former som rund, elips, droppe, hjärta, kvadrat, trekant m.m. Se under Produkter Brännbara stenar.


sil

Bränn silverlera tillsammans med dichroiskt glas.
En annan spännande produkt att använda i sitt skapande med silverlera är dichroiskt glas. Eftersom silvret kan brännas vid så låg temperatur som 600°C går det bra att kombinera med det exotiska dichroiska glaset. Vi har ett stort urval glas att använda. Se under Produkter Dichroiskt fusingglas 90 och Fusingglas 90.

   
         
         

Nyhetsbrev
Inställningar
Swedish 
Priser visas Inkl. moms
Aktuellt just nu
Startpaket emaljering... Det följer med en handledning på svenska som vi skr...
1 669,00kr
Emaljblommor blandade... Det är handgjorda små emaljblommor som involverar m...
268,00kr
Sticka med vax för at... Stickan har ett wax som gör det lätt att plocka upp...
39,00kr
Populärt / Nytt
Reklam
Copyright © PMC Sverige